fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45
8080

16-17 листопада 2017 року у Києві пройшов черговий Форум організаційного розвитку громадянського суспільства "Практики свободи", що зібрав понад 1700 учасників зі всієї України інших країн світу. Щорічний Форум вже традиційно став наймасштабнішою національною подією у громадському секторі України.

У перший день Форуму обговорювалися спроможності, які треба зміцнити громадським і благодійним організаціям, щоб свобода досягалася рутинними діями кожного українця. Другий день був повністю присвячений практикам і інструментам роботи у громаді. 

Одним із головних завдань Форуму є формування трендів розвитку громадянського суспільства. На думку учасників Форуму, в 2018 році організації громадянського суспільства (ОГС) мають застосовувати такі практики свободи:

1) Оволодіти дійсним мандатом довіри від суспільства: практикувати декларовані цінності; діяти прозоро; оприлюднювати фінансові та змістовні звіти про свою діяльність; розме­жовувати управління (дирекцію) та врядування організації.

2) Залучати широке коло громадян до своєї діяльності, працювати з громадою для грома­ди. Підтримувати та промотувати «низові» ініціативи, допомагати громадянам об’єд­нуватися задля вирішення спільних проблем. Розширювати коло прихильників аж до створення «фан-клубів ОГС». Залучати волонтерів і надихати до волонтерства.

3) Будувати паритетні стосунки з владою на усіх рівнях - від об’єднаної громади до дер­жавних органів. Адвокатувати реформи, готувати якісну аналітику, розробляти проекти необхідних нормативних актів, допомагати втілювати зміни. Шукати партнерів і об’єдну­вати досвід, щоб співпрацею надавати можливості усій країні.

4) Розвивати громадянську освіту. Нарощувати в суспільстві громадянську компетентність, усвідомленість та включеність у процеси прийняття рішень. Постійно підвищувати влас­ну освіченість та формувати цінність верховенства права, демократії та прав людини.

5) Розбудовувати фінансову сталість: управляти фінансовими ресурсами, реалізовувати маркетингову стратегію, опановувати нові методи фандрайзингу. Створювати затребу­вані продукти та продавати їх державі, бізнесу, іншим ОГС. Вміти та залучати ресурси локальних спільнот.

6) Об’єднуватися довкола спільної візії (бачення) розвитку. Створювати партнерства та ко­аліції, унаочнюючи силу єднання багатьох. Змінювати парадигму стосунків з бізнесом, пропонуючи обопільно виграшну співпрацю замість «спонсорства». Надавати послуги бізнесу, захищати права та допомагати у реалізації місій.

7) Нарощувати професіоналізм, інвестувати час і сили в організаційний розвиток. Невпин­но навчатися, щоб бути готовими до цифрового світу, який вже настав. Опановувати нові методи та інструменти: можливості електронного врядування, краудфандингових платформ, месенджерів, соціальних медіа, “big data”.

Щоб переглянути повний звіт Форуму,
натисніть на зображенні нижче:
 
Also see English version below:
12 12