fbpx
Безкоштовна лінія для питань щодо грантових конкурсів 0 800 50 77 45

77

1700 громадських активістів, волонтерів і благодійників зібралися у Києві,
щоб разом визначити напрямки свого розвитку на 2018 рік

16 -17 листопада у Києві пройшов VI Форум організаційного розвитку громадянського суспільства України "Практики свободи".  Щорічний Форум вже традиційно став наймасштабнішою національною подією у громадському секторі.

Учасників заходу привітали заступник глави Адміністрації Президента України Ростислав Павленко, Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Марі Йованович, координатор з гуманітарних питань, координатор системи ООН в Україні, Постійний представник Програми Розвитку ООН в Україні Ніл Вокер, перший радник, керівник відділу Представництва ЄС в Україні «Економічна співпраця, соціальний та регіональний розвиток» Хуана Мера Кабейо, заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко.

У перший день Форуму - 16 листопада - обговорювалися спроможності, які треба зміцнити громадським і благодійним організаціям, щоб свобода із далекого філософського поняття стала щоденною рутиною кожного українця. Тема цього дня - «Практики свободи».

Тема Форуму 17 листопада – «Кому належить наша громада?». Другий день був повністю присвячений практикам і інструментам роботи у громаді. Учасники поділилися кращими практиками залучення громади, розповіли про нові інструменти та прийоми.

У межах форуму відбулися панельні дискусії  щодо фінансової незалежності, суспільного мандату довіри та співпраці з донорами та органами влади, зокрема: “Свобода громадянського суспільства: крок вперед чи назад?”, “Питання миру та безпеки в Україні: роль жінок у становленні стійкого миру”, “Інтелектуальна свобода”, “Кити і акули: як побудувати якісну взаємодію громадських організацій і медіа”, “Як подолати недовіру”. Також відбулася відверта розмова з волонтерами Корпусу Миру США в Україні “Незвичайна Україна: що найбільше дивує волонтерів Корпусу Миру в наших неприбуткових організаціях”.

Для учасників Форуму працювали  Майстерні “Соціальне підприємництво: практичні поради від тих, кому вдалося” та “Сім кроків до ефективного вимірювання соціального впливу”, міні-тренінги для посилення спроможностей та для хороших комунікацій громадських організацій.

На виставці “Дієві моделі надання соціальних послуг”, яка працювала на форумі,  було представлено найкращі практики надання соціальних послуг громадськими та благодійними організаціями. Також працювала виставка-ярмарок продукції соціальних підприємств на підтримку соціального бізнесу. Зібрані кошти підуть на допомогу тим, заради кого працюють соціальні підприємства – переселенцям, онкохворим дітям, жінкам, які постраждали від насильства та людям з інвалідністю. Підтримка цих підприємств та тих людей, яким вони допомагають, стала найкращим свідченням солідарності громадянського суспільства.

А от представникам ЗМІ було особливо цікаво та корисно дізнатися від представників неурядових організацій, як можна співпрацювати і при цьому вчитися один у одного. Як зазначила виконавча директорка Інституту масової інформації, представниця в Україні міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” Оксана Романюк у ході панельної дискусії “Кити і акули: як побудувати якісну взаємодію громадських організацій і медіа”, ЗМІ шукають контент, щоб наповнити стрічку новин. За її словами, громадська організація може стати “інформаційним спонсором” і продукувати цей контент, давати експертів. Тому “акули” повинні вивчити повадки медіакитів, і, можливо, пора їм перетворюватися на китових акул. Тобто, за її словами, активісти, благодійні фонди, громадські організації повинні знати принципи написання інформаційних матеріалів, орієнтуватися у професійних стандартах, етиці, в трендах.

Під час панельної дискусії “Питання миру та безпеки в Україні: роль жінок у становленні стійкого миру” представник Фонду народонаселення ООН в Україні Каспар Пік розповів, що в українські суди минулого року було подано лише дві справи про домашнє насильство та насильство щодо жінок, в той же час від насильства потерпають тисячі жінок.

Під час панельної дискусії “Люди, структури, процеси — три кити ефективного державного управління. Як зробити зміни невідворотніми?” виступив виконавчий директор Офісу реформ Кабінету міністрів Антон Ященко. Він, зокрема, розповів про конкурс на посади у новостворені директорати в уряді. Зокрема, за його словами, ті, хто не пройшов за конкурсом в одні директорати, матимуть змогу пройти конкурс в інші структурні підрозділи міністерств.

“На даний момент є декілька ситуацій, коли людина не пройшла конкурс. Моя порада проста: звертайтеся у Нацдержслужбу, та подавайте документи в інше міністерство. Маємо багато випадків, коли людина отримавши відмову в одному міністерстві, пройшла в інше”, - заявив Антон Ященко. За словами урядовця, на посади в нові директорати шукають мотивованих людей, які бажають не знайти високооплачувану роботу, а зробити власний внесок в процес реформування державної служби.

Клікніть на фото нижче, щоб переглянути повний фоторепортаж Форуму: 

FORUM - 2017